Business Analytics – Vad är det och varför skall jag bry mig?

Ja, du vet… 20% av dina kunder står för 80% av dina intäkter. Vilka är dom, vet du?

Nu raljerar jag lite. Men ”20/80-regeln” (Pareto) stämmer förvånansvärt ofta. Även om det kan vara 30/70 eller 10/90 så är det i princip en mindre del av en insats som leder till större del av resultatet i företagsvärlden. Det gäller inte bara kunder. 20% av dina produkter ger 80% av dina intäkter, 20% av dina säljare står för 80% av ordervärdet. Googla på detta skall du se…

Business analytics ger dig fakta-underlag (siffror) så att du skall kunna fatta bättre beslut. Ovanstående påstående betyder till exempel att dina ”bästa kunder” är mer värdefulla än dina ”medelbra kunder”. Hur mycket mer värdefulla är dom? Gissa? Dom är 16 X mer värdefulla!

Det kan ju tänkas att du vill fatta olika beslut om vad du skall lägga för service, resurser osv. på dessa kunder.Lämna ett svar